NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Česká republika 1

Česká republika

Česká republika je pravděpodobně jediným místem na světě, kde se lze (v jediný den) během pár hodin, setkat téměř se všemi čajovými obřady světa. Stává se tak koncem srpna na akci ČAJOMÍRfest - festivalu čajového umění 1). Již od časného rána putuje mnoho desítek čajoven, čajových znalců i laiků z různých končin republiky do Prahy, aby na slavném místě jménem Vyšehrad rozbalili své čajovny a uvařili příchozím ten nejlepší čaj. V roce 2010 se konal již druhý ročník festivalu s mnoha novinkami. Přibyla řada scén (hudební, gastronomická), pořádány byly různé workshopy (vaření, tvořivé dílny), nabízeno bylo vynikající korejské občerstvení a dokonce nechyběla ani minitržnice s čajem a čajovými proprietami. Středobodem akce bylo pódium a pořádání tradičního korejského čajového obřadu v mnoha variantách.

Celý festival byl ve znamení čajových obřadů a příprav čaje z celého světa

Čajové obřady si získaly oblibu již při prvním ročníku akce v roce 2009. Bylo tedy více než jasné, že v roce 2010 nesmí v programu chybět. A nechyběly! Za rozbřesku byl paní Sun Woo Park z Jižní Koreje 2) proveden slavnostní Korejský ranní čajový obřad k uctění Buddhy. Slavnostní chvíle byla umocněna použitím sněhobílé keramiky (symbolem čistoty), bílým čajovým ubrusem (symbolem pokory) a štíhlými čajovými podšálky, jež se dotýkaly nebe. Po celý den se pak - vždy v celou hodinu - odehrávaly jednotlivé čajové obřady a přípravy čaje (Korejský čajový obřad, Japonská cesta čaje, Vietnamská slavnostní příprava, Čínský čajový obřad, Anglický polední čaj, Aztécké tradiční nápoje, Čajový obřad z Maroka, Mongolský čaj, Májské tradiční nápoje, Anglický čaj o páté, Čínský čajový obřad Kung-fu Cha).. akorát chyběl pan PIGI se svou skvělou přípravou čaje s citrónem, cukrem a rumem (tj. s českým čajovým obřadem „PIGI ČAJ“). Nikdo tudíž zřetelně nedemonstroval, že Čechy a čaj mají k sobě velmi blízko. Že není k přípravě čaje potřeba žádných složitých nástrojů, že v jednoduchosti je krása a výsledný český čaj je pro každého...

Zúčastnilo se několik desítek čajoven a několik tisíc návštěvníků

Druhého ročníku festivalu v roce 2010 se zúčastnilo přes padesát čajoven, jež po celý den soutěžily o přízeň návštěvníků svým čajovým uměním a čajem. Bylo se na co dívat a co ochutnávat. Oproti prvnímu ročníku byla vesměs dodržována podmínka účasti – připravovat pouze jeden čaj. Dle hodnocení návštěvníků si nejlépe vedli zástupci Čajovny u Sýkorova mostu z Ostravy svým vařením puerů a legendami o vzniku puerů na Ostravsku. Druhé místo obsadila Dejvická čajovna a třetí pak Čajovna u Džoudyho (obě z Prahy). Čajoven a jednotlivců, co by si zasloužili ocenění, však bylo víc. Osobně mě velmi zaujala mystická bylina vařená zástupci Čajovny jedna báseň (Praha) či One Man Show Kamila Novotného (Čajomysl). Zvláštní ocenění „Tea Machine“ získal hostitel "Čajomet" se svou originální přípravou gruzínského čaje pomocí mechanizovaného ruského samovaru zahřívaného indickým ručním dmychadlem a českými šiškami.

Tvořivé dílny byly magnetem na příchozí

V rámci celého dne se každý účastník mohl podílet na tématických tvořivých dílnách (hudba, základy čajové keramiky, jóga smíchu, čajová keramika RAKU, malba hlasem, kurz korejské hry GO). Osobně jsem se zúčastnil bubnování a hry na roztodivné píšťaly různých velikostí. Zajímavá byla tzv. „koncovka“, delší píšťala s dírkami zhotovená z bezu. Neméně zajímavé bylo didgeridoo, na které jsem nevyloudil ani hlásek...

Workshop Korejského čajového obřadu byl prologem

Před festivalem se konal ojedinělý workshop Korejského čajového obřadu. Vedla jej paní Sun Woo Park, jež vlastní a vede čajovou školu a již několik desítek let se věnuje výuce nejen v ní, ale i například v korejských mateřských školách. Workshop byl naplněn tvrdou prací – tréninkem čajových dovedností. Kromě teorie, jež dosud nebyla v češtině publikována, se trénoval obřad přípravy sypaného zeleného čaje a obřad s čajem práškovým. Čaj se probíral z mnoha hledisek a k vidění byly originální varianty korejského čajového obřadu (ženský způsob, mužský způsob 3) s robustnějším nádobím apod.). Zcela pozoruhodné byly informace o důležitosti energií při přípravě vody a čaje samotného. Každý čajový mistr totiž do čaje vkládá nejen energii, ale i část svého srdce!

Poznámky:
1) ČAJOMÍRfest – festival čajového umění – www.cajomirfest.cz (popsáno dění v roce 2010)
2) paní Sun Woo Park, ředitelka Institutu pro korejskou tradiční zvykovou a čajovou etiketu a členka prestižní skupiny odborníků World Tea Union
3) provedl pan Tae Won Park (žák paní Sun Woo Park), ředitel korejské akademie čajové meditace, ředitel akademie Tantra Yoga Ashram a profesor jógy na lékařské univerzitě v Choonhae, Jižní Korea

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Česká republika 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 14.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT