NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Čína 1

Čína - Gong Fu (část 1.)

Čajovým obřadem obvykle míníme speciální způsob přípravy čaje. Praktikuje se v Číně, na Taiwanu a v Japonsku. Má své varianty v Korei, Vietnamu i v některých ostatních asijských zemích. Jeho společný základ byl vynalezen již za dynastie Ming (1368 - 1644 našeho letopočtu), v provincii Fu-ťien v Číně. Odtud se pravděpodobně postupně rozšířil do jiných zemí, aby byl zjednodušen (Korea, Vietnam) nebo zcela změněn (Japonsko). Existují i jiné způsoby přípravy čaje, které nemají s původní čínskou procedurou nic společného (Turecko, Mongolsko, Tibet, Indie, Anglie, Šrí Lanka, „Rusko“) a lze je mezi čajové obřady zařadit pouze povšechně - pokud myslíme čajovým obřadem jakýkoliv svébytný postup přípravy čaje, charakteristický pro tu kterou zemi, mající svou historii, praxi a samostatný vývoj…

Čínský čajový obřad se vyznačuje největším počtem typů použitého nádobí a je zřejmě obřadem nejstarším. Nazývá se kung fu (gong fu, kung-fu čcha), což zhruba znamená „čaj připravený s neobyčejnou zručností“ či „čaj pro chvíle uvolnění“. Oproti japonskému rituálu jde o metodu tvořivou a svobodnou a její pravidla mají spíš inspirovat než svazovat. V souladu s taoistickým vnímáním přirozeného běhu dějů a věcí tak neexistuje přísně stanovený a dodržovaný postup. Existuje pouze jakási „kostra“ a je na každém, aby si našel svůj vlastní styl, použil (pro danou chvíli) vyhovující čajové nádobí, zvolil prostředí, správný čaj a vytvořil příjemnou atmosféru pro relaxaci, soustředění a pohodu účastníků. Tradiční servis pro čajový obřad se liší počtem použitého nádobí, materiálem, ze kterého jsou jednotlivé kusy zhotoveny a množstvím i provedením ostatních funkčních nebo dekorativních doplňků. Základním kusem je konvička, obvykle velmi malá, zhotovená z isingské hlíny zi-sha (nejoblíbenější) či podobných materiálů. Konvičku doplňuje malý džbánek (ghong dao) na slití (homogenizaci) hotového nálevu, různé podnosy či čajové tácy (moře) sloužící jako pracovní plocha pro realizaci obřadu. Nechybí malé šálky na pití a tzv. „čichátka“, speciální válcovité šálky pro hodnocení vůně nálevu, malé tácky pod šálky a konvice na přípravu horké vody. Není-li konvice elektrická, je součástí i robustnější hliněná konvice a keramické topeniště pro ohřev vody nad dřevěným uhlím (chao zou). Často se používají i moderní speciální sety. Největšími jsou přenosné (skládací) prezentační čajové stoly a menší speciální polyfunkční moře. Nepřenosné jsou pak čajové stoly vyráběné z velkých zajímavých kořenů stromů.  Tyto sety mívají různé „vychytávky“ v podobě zabudované nádržky pro čerstvou vodu, odpadní nádržky shromažďující vše co se vylévá, plotýnky a konvice pro ohřev vody i zařízení pro oplachování (nahřívání) šálků. Nezbytné doplňky obřadu tvoří dřevěné soupravy čajového náčiní zahrnující pinzetu pro manipulaci s šálky a vyndání vyluhovaných lístků z konvičky, speciální „šťouchátko“ připomínající šídlo pro čištění hubičky konvičky, různě velké lopatky či lžičky na nabírání čaje, nasýpátko ve tvaru trychtýřku pro snadnější vložení čaje do konvičky a kovové sítko. Poslední věcí, která nesmí chybět, je „čajový duch“. Jedná se o malé sošky, nejčastěji z isingské hlíny, ztvárňující buddhu, bájná zvířata z čínské mytologie apod., a sloužící k obětování připravovaného čaje.

Často mě napadá otázka: „Kdy lze přípravu čaje ještě považovat za obřad a kdy již nikoliv“? Domnívám se, že čajovým obřadem lze nazvat přípravu čaje, jež má nějaký řád, děj a smysl, počátek a konec. Čínským čajovým obřadem pak přípravu, která využívá originálního čínského čajového nádobí a propriet, maximální měrou ctí tradice, praktické postupy a snaží se tak o co nejlepší harmonii právě probíhající chvíle s čajem. Za tzv. zjednodušenou formu čajového obřadu lze pokládat přípravu, která je vhodně přizpůsobena obecenstvu a okolním podmínkám, která dynamicky reaguje na okolní dění a jež vlastně nemá žádných hranic. Volně sjednocuje postup (metodu, technologii) přípravy čaje, způsob jeho prezentace a vytváří specifickou zábavu - inspirativní neotřelou formou setkávání čaje a člověka. I velmi zjednodušený čajový obřad, kdy je použita pouze konvička, slévací nádobka a šálky, nebývale zpříjemňuje jakékoliv setkání lidí a obohacuje jej o mystickou a neopakovatelnou atmosféru...
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Čína 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT