NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Indie 1

Indie (část 1)

Čajová velmoc Indie (třetí nejvýznamnější producent po Číně a Japonsku), sousední Nepál na severu ani nedaleký jižní soused Šrí Lanka (Ceylon) nemají žádný čajový obřad. Dokonce zde nepotkáme ani speciální čajovny či čajovnám podobná místa jako v jiných čajových zemích. Výborně podávaný čaj lze pít v prvotřídních hotelech z luxusního nádobí a za obřadného servírování, stejně jako jinde v Evropě - tj. „po anglicku“ nebo zcela „civilně“ na hrubě tesané lavici v zapadlé horské vesnici. Druhý způsob je životní nutností a první víc než logický. Produkci čaje v Indii totiž zavedli Angličané vysazením prvních plantáží již v roce 1847 a o pěstování čaje na Šrí Lance se zasloužili neméně (po zániku pěstování kávy v roce 1869, kdy kávovníkové plantáže napadla agresivní žlutá plíseň a zcela je zničila). Je velmi zajímavé, jak rychle se čaj v těchto zemích stal téměř národním nápojem. Pomineme-li pěstitelské oblasti severu jako s Indií sousedící Nepál, plantáže indického Sikkimu, Ásámu a řadu menších míst napříč Indií (například Nilgiri na jihu - divukrásnou oblast tzv. Modrých Hor) nesmíme minout proslulý Dárdžiling na severu Západního Bengálska ve východní Indii:

„Čaj z dárdžilingských plantáží se považuje za světovou špičku. Horské klima a dostatek slunce dodávají nápoji proslulé aroma a delikátní chuť. Nejkvalitnější lístky, vysoce ceněné na čajových burzách, se sbírají na jaře. Na začátku dubna probíhá tzv. first flush - první sběr, o šest týdnů později second flush. K jedinečné chuti dárdžilingského čaje přispívá i vysoký obsah tipsů - výhonků z vrcholku větvičky. V oblasti se nachází osmdesát šest rozdílně velkých plantáží o celkové rozloze devatenáct tisíc hektarů. Zaměstnávají přes padesát tisíc pracovníků, dalších patnáct tisíc dělníků je najímáno na sezónní práce. Z továren na zpracování čaje každoročně proudí až jedenáct milionů kilogramů čaje. V Dárdžilingu se sice produkuje jen něco málo přes jedno procento celkové indické úrody čaje, zato však té nejlepší. Ten, kdo dárdžilingský čaj nazval šampaňským mezi čaji, určitě nepochybil.“ 1)

Napříč Indií se pije především směs černého čaje s různými ingrediencemi přesně podle rčení „jiný kraj, jiný mrav“. Dvě společné přísady - cukr a mléko - pravou chuť černého čaje spolehlivě zastírají.

„Rozdíl je jen v tom, že v Rádžasthánu čaj budete pít z misky, v Gudžarátu z plochého podšálku, v Bengálsku a Nepálu ze skleničky, v Kašmíru z malých kovových koflíků, v Maháráštře z jemného zdobeného porcelánu a téměř všude z hliněných hrnečků na jedno použití. Chcete-li se ubránit mléku a cukru, musíte na to číšníka či prodavače výslovně upozornit. Často tento mléčný čaj dostanete s přídavkem koření, nejčastěji s kardamomem nebo anýzem. Jinde, jako například v islámských oblastech Indie a na Šrí Lance, vám přidají trochu máty peprné, v Kašmíru drcené oříšky a občas špetku šafránu, v Nepálu kousek sušeného zázvoru. Na indickém jídelním lístku často objevíte čaj masala, ...“ 1)

Jak připravit dobrou Masalu (Yogi, indický „bílý“ či „mléčný“ čaj)?

V Indii všudypřítomnou specialitu - sladký čajový nápoj Masala (též Yogi) - ocení každý milovník sladkého. Mléčný nápoj příjemně působí na žaludek a skvěle se hodí k relaxaci, posilnění i jako osvědčený životabudič po prohýřené noci. Na přípravu potřebujeme tradiční indickou směs koření (masala/yogi) sestávající se ze směsi drceného aromatického koření (zhruba ve stejných dílech) obsahující skořici, hřebíček, fenykl, pomerančovou kůru, zázvor, bílý pepř a někdy i další ingredience (cikorku, anýz, koriandr nebo kakao). K přípravě se používá černý „hutný“ tj. dobře barvící silný čaj (zpravidla nějaký druh ásámu nebo cejlonu). Nejjednodušší příprava je: a) svařit vodu s cukrem (cca 1 lžička cukru na 100 ml vody), b) do vroucí vody přidat koření a drobnolistý čaj ve stejném množství jako cukru, c) vařit minimálně jednu minutu, d) přidat mléko (až 2 x více něž vody), nechat vzkypět (nebo nechat několik minut mírně vařit bez připálení!), e) odstavit a scedit přes vhodné sítko do konvičky (názorný videorecept lze shlédnout na webové adrese http://www.zkouknito.cz/video_53448_jak-uvarit-caj-video-recept).

Jak připravit dobrý černý čaj z Dárdžilingu, Ásámu či Nepálu?
Vložíme zhruba 4 čajové lžičky do dobře vyhřáté konvice, zalijeme vroucí vodou (0,5 l) a luhujeme 2 – 3 minuty. Slijeme přes jemné sítko do konvice druhé a rozléváme do šálků. Dobu luhování je nutno přizpůsobit konkrétnímu druhu čaje. Některé čaje je vhodné horkou vodou nejprve „nabudit“, tj. propláchnout, vzniklý nálev ihned vylít a až pak luhovat „naostro“. Ke každému čaji je nutno přistupovat velmi odvážně, nebát se experimentovat, použít alternativní nádobí (gaiwan 2), Gong Fu soupravu 3) či obyčejný hrnek) i vlastní osvědčené postupy přípravy.

Poznámky:

1) Soňa, Zdeněk a Michal Thomovi, Příběh čaje, ARGO, Praha 2002.
2) gaiwan – čínský šálek s pokličkou a podšálkem (též „čcha wan“ apod.)
3) Gong Fu souprava – sada zahrnující konvičku, slévací džbánek, čichací šálky, šálky na pití a další zbytné příslušenství, souprava se využívá při tradičním čínském čajovém obřadu „Kung Fu Čcha“

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Indie 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT