NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Korea 1

Korea (část 1)

V Korei se od nepaměti pijí různé bylinné, ovocné a speciálně ochucené čaje (z jujuby, zázvoru, kdoule, rýže, aloe vera, magnólie, citrusů, pelyňku apod.), jež nemají s pravým čajem mnoho společného... Pití pravého čaje bylo doménou mnichů, jež sklízeli čajové lístky z divoce rostoucích čajovníků a později založili první čajové zahrady v okolí svých klášterů. V Korei se setkáváme především s čajem zeleným (Nok-Cha), výjimečně pak s čaji žlutými (Hwang-cha) a čajem práškovým (Garu-cha nebo malcha, k přípravě tzv. šlehaného čaje). Prodávaný čaj je označován poetickými obchodními jmény a na balení je obvykle definováno období sklizně (Ujeon = dubnová, Sejak = pozdější duben/brzký květen a Jungja = květnová sklizeň). Bývá pravidlem, že čaj z dřívějších sklizní je považován za lepší a je automaticky tak dražší. Čajových zahrad není v Korei mnoho. Jejich vývoj poznamenal několikeré zapomenutí a znovuobrození, od roku 1939 pak importem assámských čajovníků z Indie. V současné době je produkce soustředěna do provincie „Jižní Jeola“, kde jsou k produkci čaje nejvhodnější klimatické podmínky.

Korejský čajový obřad je zajímavým příkladem „minimalismu“. Jeho kořeny sahají do dávnověku pět tisíc let nepřetržitého vývoje korejské civilizace. První písemné záznamy jsou dochovány z dynastie Goryeo (918-1392 n.l.). Tradičně se dodržuje jednoduchá „etická kostra“ a jednotlivé kroky si můžeme lehce odvodit z používaného čajového nádobí. Obřad lze praktikovat kdekoliv.

Místem pro realizaci přípravy čaje je větší podložka z vhodné světlejší tkaniny, kde je -před hostitelem- umístěn velmi nízký dřevěný čajový stolek (cha-sang nebo cha-damsang), nikterak zvláště zdobený nebo větší mělký čajový podnos (tác) zhotovený opět ze dřeva, obvykle tmavých odstínů. Hosté jsou shromážděni blízko před stolkem v řadě nebo půlkruhu a stejně jako hostitel „klečí“ na pohodlných polštářcích... Základní nádobí pro přípravu čaje čeká úhledně srovnáno na ploše stolku. Šálky otočeny dnem vzhůru, konvička vedle šálků, podšálky na druhé straně, kde je i speciální chladící miska s hubičkou a lopatka (chachik nebo chacheuk) pro nabírání čaje. Uprostřed blíže hostiteli je položen složený ubrousek pro stírání kapek čaje (cha geon). Ostatní propriety, včetně čaje, jsou umístěny v dosahu hostitele. Používá se zásadně tradiční korejská keramika, především s tzv. seladonovou glazurou (odstíny šedé, žlutavé, zelenkavé, namodralé apod.) bez okázalého zdobení. Častá je i keramika tmavě hnědých odstínů. Přednost se dává nejen oku ladícím jednoduchým barvám ale i funkčním/příjemným a zcela obyčejným tvarům.

Konvička pro luhování čaje (cha-gwan nebo cha urineum jujeonja) je menšího objemu a svým buclatým tvarem připomíná konvičky japonské. Je celá keramická a na první pohled nápadná delší kónickou ručkou, umístěnou v pravém úhlu vůči hubičce. Šálky pro pití (chat-jan nebo chat-jong) jsou střední velikosti, nepříliš rozevřené a vyšší. Typická je nízká podstava. Každý šálek má podšálek (jantak nebo chat-jan batchim) podobající se spíš velmi ploché misce. Dává se přednost dřevěným tmavým provedením. Lze se však setkat i s podšálky keramickými a tvarově velmi neobvyklými. Další zajímavou nádobou je širší hluboká miska (suk-u nebo mul sikhim sabal nebo gwittae-geureut). Jedná se speciální nádobku sloužící k ochlazení horké vody před jejím nalitím na čaj a vyznačující se nalévací hubičkou. Čajový set pro přípravu čaje doplňuje keramická konvice na ohřev vody, přenosné topeniště s dřevěným uhlím, větší hluboká nahřívací a „odpadní“ miska, dřevěná pinzeta pro manipulaci s horkými šálky apod. Čaj může být uschován ve speciální dřevěné nebo keramické nádobce, nejčastěji se však nabírá přímo ze zakoupeného balení (sáček, krabička).

Příprava čaje je velmi prostá. Přiměřené množství čajových lístků se pomocí čajové lopatky vloží do vyhřáté konvičky a zalije ochlazenou vodou z k tomu určené misky. Teplota vody při prvním nálevu může být velmi nízká (i pouze 50°C) a při dalších vyšší. Obvykle se připravují dva až tři nálevy podle kvality čaje. Zhotovený nálev se z konvičky nalévá rovnou do horkých šálků a ty –po umístění na podšálky- servírují před hosty. Každý host přesune (obouruč) šálek s podšálkem blíž k sobě a čaj (opět obouruč) pije.

Důležitá poznámka: uvedený popis je pouze nástinem korejské čajové ceremonie, která je velmi variabilní a záleží na tom, do jaké míry je formální nebo neformální. Odlišná bude i v případě, pokud je čaj připravován pouze pro jediného hosta. Tehdy se například akceptuje braní šálku do jedné ruky... V Korei existuje řada čajových škol a čajových obřadů v detailech se odlišujících.

související problematika:

- čaj a zen 1
- korejské čaje
- korejský černý čaj Uri Hong Cha
- foto 1

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Korea 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 12.9.2012

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT