NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Rusko 1

"Rusko" - 1

Někdejší Rusko a Anglie jsou země, jež jsou s čajem a jeho historií velmi spjaty a ovlivněny. Angličané si oblíbili čínské čaje natolik, že časem rozvinuli pěstování a výrobu „vlastních“ čajů v Indii (své významné kolonii). Rusové pak díky transportům čínských čajů po souši (slavné karavany, ruský karavanní čaj a kjachtinský obchod před zprovozněním Suezského kanálu v roce 1869) a jeho vývozem do dalších zemí Evropy, ovlivňovali zvyky v pití čaje i v Čechách. Je velmi pozoruhodné, že jak Angličané tak Rusové pili zpočátku výhradně čaje zelené (připomeňme slavný Gunpowder, „střelný prach“, jež svým zpracováním v pevně sbalené čajinky vydržel dlouhé transporty a byl tedy vždy „k pití“). Historické události způsobily orientaci na čaj černý...

V dobách hluboké totality se státy komunismem postižené řídily politikou soběstačnosti a vzájemné pomoci (viz například VS a RVHP). Čaj se tedy, pro ruské potřeby a pro potřeby ostatních "spřátelených" zemí nejen dovážel (z Číny, Vietnamu, Indie, Cejlonu) ale i ve větší míře pěstoval. V Rusku jsou příhodné podmínky v oblasti Zakavkazska, zejména v Gruzii a v Ázerbájdžánu:

"Počátky pěstování gruzínského čaje se datují již do období mezi lety 1833 až 1847, kdy se čaj začaj pěstovat v jihozápadní části Gruzie, v oblasti Ozurgeti. Původ čajovníků je jak jinak než v Číně, odkud semena přivezl princ Eristavi. Ten se také stal hlavním propagátorem pěstování čaje a díky jeho úsilí byla již v roce 1865 založena první komerční čajová zahrada.. Dnes se čajovníky plně adaptovaly na specifické půdní a podnebné podmínky Gruzie, čímž vznikl unikátní kultivar Kolchida, ze kterého pochází čaj z naší nabídky. Tea Mountain Co. spolupracuje přímo s rodinou farmáře ve vesnici Ozurgeti, v kraji Guria. Zahrada zde byla zrekultivována z původní čajové plantáže, která byla v minulých letech, za pozdní éry Sovětského svazu, téměř zničena. Letos (2009) je to čtvrtý rok, co se na zahradě, která používá převážně organická hnojiva, čaj v omezeném množství opět zpracovává. První sklizeň v Ozurgeti začíná v květnu, druhá sklizeň probíhá v období června až července a třetí pak od poloviny srpna až do září, kdy se sklízí nejlepší čaj." (2)

GRUZÍNSKÝ ČAJ dle pana Ludvíka Kundery (3):

"Pojednou vidím jezdce. Oběma rukama mával, tudíž
vůbec se nedržel udidel. A byl prost všech zel.
Není to snad snový sen? Budiž.

Bývávalo. Z těch mnohých papírově obalených krychliček dávných let mi utkvěla jen piksle, na níž skotačili poněkud abstrahovaní černí jelínci. V piksli byl abstraktně čistý čaj bez podivné nasládlosti. Chutnal zvláště po ránu. Na vůni si nevzpomínám. Ale tvrdá voda mu vůbec nevadila."

Ruský samovar

Jedním ze symbolů ruské kultury a nedílnou součástí stolování je ruský samovar , setkáme se s ním téměř všude, dokonce i ve vlaku. Pití čaje sice nemá žádná určená pravidla, přesto je takovým malým obřadem, kdy se lidé setkají, uvolní, osvěží a naberou nových sil. Samovar je dokonalý přístroj, jedinečný vynález na ohřev vody s historií sahající až do 18. století. Jak se Ruskem šířil samovar, šířil se i čaj. Samovar byl nezbytnou součástí každé ruské domácnosti. Cena a zdobnost samovaru (může být i pozlacen) vypovídala o společenském postavení majitele, sloužil také jako ozdoba pokojů a stával v nich na čestném místě. Mnohem častěji než k ozdobě byl ale k užitku a zmínku o něm najdeme snad v každé ruské beletrii. (2)

Jak připravit špičkový "ruský čaj"?

Ideálně v samovaru - předchůdci dnešní rychlovarné konvice (v moderním pojetí je tento přístroj skutečně na elektřinu a má uvnitř topnou spirálu či topnou plochu). Nejlepších výsledků však dosáhneme, vaříme-li vodu pomocí samovaru na okolí nezávislém, kde se voda ohřívá dřevěným uhlím. Takový samovar má svým středem vedenou válcovitou šachtu, ve spodní části opatřenou bočními otvory pro přívod vzduchu, jež se svrchu plní dřevěným uhlím. Jsou to jednoduchá kamínka. Kolem topného komínku je voda, jež je udržována pěkně vroucí, na vrcholu se ohřívá čajová esence. Na přípravu použijeme tradiční „ruskou směs“ černých čajů či lépe dobrý černý gruzínský čaj. Příprava je velmi prostá: a) uvaříme v samovaru vodu, b) připravíme velmi vydatný a silný čaj v menší konvičce luhováním cca 20 g černého čaje (resp. minimálně dvojnásobné množství čaje než bychom dali obvykle), ovoněného špetkou čínského zakouřeného čaje Lapsang Souchong, po dobu kolem 5-7 minut, c) mísíme trochu čajové esence spolu s horkou vodou ze samovaru, dle chuti, rovnou v šálku, d) sílu čaje regulujeme poměrem esence a vody, e) pijeme rozšafně „na ruský způsob“ přes cukr a dle chuti přidáme plátek citronu nebo lžičku husté domácí marmelády.

Poznámky:
1) dle informací na internetu
2) TeaMountain Co., 21.4.2010, firemní stránky
3) Ludvík Kundera, piju čaj, spisy L.K. svazek XI, ATLANTIS, Brno 2003.


A jak vypadají "ruské" čaje dnes?

Gruzia Traditional (Gruzie, černý celolistový) e-shop, encyklopedie čaje
Gruzia OP (Gruzie, černý zlomkový) e-shop, encyklopedie čaje
Zlaté drátky (Gruzie, černý celolistový) e-shop, encyklopedie čaje
Zia (Gruzie, černý celolistový), encyklopedie čaje
Ramiz (Gruzie, černý celolistový), encyklopedie čaje
Antuaneta (Gruzie, zelený celolistový), e-shop, encyklopedie čaje

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Rusko 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 9.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT