NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Taiwan 1

Taiwan (část 1)

Taiwanské čajování se bez čajového obřadu neobejde, jedná se totiž o zemi čajových gurmánů a z pohledu Evropana opravdový čajový ráj. Taiwanská čajová kultura je nerozlučně spjata s kulturou čínskou a vlastně bychom mohli říci, že je její nedobrovolně exportovanou odnoží. V důsledku prohrané občanské války Kuomintangu s čínskými komunisty (v roce 1949) odešla většina členů a příznivců Kuomintangu právě na Formosu 1), nádherný hornatý ostrov ležící za 100 km pruhem moře naproti čínské provincii Fu-ťien, aby zde začali nový svobodný život. Doputovala sem nejen řada špičkových vzdělanců, umělců ale i erudovaných pěstitelů čaje, keramiků a s nimi též ohromné množství kulturních artefaktů a předmětů. Zatímco se na čínské pevnině rodila kulturní revoluce a ničily tradice, na Taiwanu 2) začal rozvoj importovaných starobylých zvyků, včetně čajových rituálů přípravy a pití čaje. Venkoncem chceme-li poznávat starobylou kulturu Číny, nelze Taiwan a jeho muzea opomenout 3)...

Historie pěstování čaje na Taiwanu je však mnohem starší. První zmínky o čaji jsou z druhé poloviny 17. století. „Rozkvět pěstování čaje však započal až v polovině 19. století. V roce 1855 se jistý Feng Chih Lin vracel ze zkoušek na státního úředníka z provincie Fujian a přivezl s sebou 36 sazenic čajovníku, které zasadil v rodné vesnici Luku v horské oblasti kraje Nantou. 12 sazenic se ujalo a tím byl položen základ tchaiwanské čajové produkce.“ 4)

Přípravu čaje na Taiwanu bez kompletní Gong Fu (Kung Fu) sady a bytelného stolu z pěkně velkého pařezu s pařezovými stoličkami kolem si snad ani nelze představit. I ten nejmenší čajový krámek, manufaktura či ubytovací zařízení má vše pro přípravu čaje vždy „v pohotovosti“.


„Samotná souprava Kung Fu obsahuje mnoho zajímavých propriet, z nichž nejpodstatnější jsou:tác s dvojitým dnem na zachytávání přebytečné tekutiny, malinká konvička pro spařování čajových lístků, nádobka podobná naší mléčence, do které se nálev slévá, a souprava miniaturních šálků, z nichž jeden je válcovitý a druhý nižší, je baculatý. Nesmí chybět ani rozsochatá sada dřevěných kleští, píchadel, násypek a lopatek, které se využívají velmi rafinovaně, a to zejména ve chvílích, kdy něco nefunguje, nebo aby se mistr přípravy neopařil.“ 4)

Napříč celým Taiwanem se díky obrovskému množství malých manufaktur 5) setkáme s velkým počtem skvělých čajů. Například jenom na každoroční soutěži jednoho druhu čaje oolongu Tung Ting (Dong Ding, „Zmrzlý vrcholek“) v Luku se shromáždí i přes 4000 vzorků. 6) Každý z nich je unikátem, má osobité projevy, může být jinak zpracován a je jinak hodnocen. Nejhorší produkcí jsou pravděpodobně kopie čajů čínských a japonských. Nejlepšími čaji pak světoznámé autentické oolongy z proslavených čajových zahrad. Kromě zmíněného Tung Tingu, jsou to další neméně slavné čaje: Gao Shan, Ali Shan, Baozhong, Bai Hao a desítky jejich variant...

Jak připravit čaj v souladu s doporučením taiwanského čajového mistra? Velmi jednoduše: a) ideální je měkká voda nebo voda studniční, kterou necháme po uvaření tři minuty odstát, b) na luhování čaje použijeme malou konvičku – zaplníme ji čajem z jedné třetiny, c) první nálev uděláme velmi krátký a většinou jej nepijeme = ihned jej vylijeme, d) další nálev slijeme po jedné minutě, e) kvalitní čaj zalijeme několikrát (šestkrát i vícekrát), dobu luhování mírně prodlužujeme, f) vakuově zabalený čaj spotřebujeme do šesti měsíců po otevření a pokud možno ho co nejtěsněji uzavíráme, g) všechny nádoby, které přijdou s čajem do styku, musí být jemně nahřáté, h) čajové lístky nikdy nedáváme do vlhké konvičky, ch) po vyjmutí z krabičky či sáčku čaj co nejdříve zalijeme, i) při pití čaje jsme uvolnění, nemyslíme na shon a starosti, snažíme se zaměřit pouze na samotný prožitek z pití, při opakovaném pití se naučíme tyto čajové chvilky velmi dobře vnímat, kvalitní čaj totiž zbystřuje mysl i smysly.

Poznámky:

1) Španělé ostrov objevili v roce 1517 a pojmenovali Ilha Formosa (Krásný ostrov)
2) též Tchaj-wan, oficiální jméno Čínská republika
3) taiwanské Národní muzeum v Taipei patří mezi nejvýznamnější na světě, je zde v depozitářích přes 700 000 čínských artefaktů a každé tři měsíce je právě vystavených 15 000 obměněno za jiné
4) Jiří Šimsa, Milec čaje. DharmaGaia. Praha 2009.
5) přes 80 000 (Taiwan má rozlohu 32 260 km 2)
6) každý farmář dodává 7,2 kg čaje (podmínka účasti), celkem se tedy může sejít přes 28 tun čaje na jednom místě, soutěž probíhá několik týdnů a vítězné čaje (několik skupin) se později draze prodávají (ty nejlepší - cca 2% vzorků - i za 400 USD za 1 kg, tj. cca 420,-Kč/50g)

právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Taiwan 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT