NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Thajsko 1

Thajsko (část 1)

V Thajsku se pije mnoho nápojů, jež s tradičním pitím čaje nemají mnoho společného. Kromě čerstvých ovocných šťáv (z úžasně sladkých mandarinek, cukrové třtiny apod.), ovocných čajů z nám naprosto neznámého tropického ovoce, „wellnes“ a bylinných čajů (Jiaogulan, Mulberry Tea, Pandanus Tea aj.), Bubble Tea, ovocných koktejlů a ledové kávy je to především pivo, voda a řada long drinků s notným obsahem alkoholu. Čaj je tak trochu na okraji, ačkoli jej lze dostat téměř všude, za pár thajských bátů... Thajsko totiž nemá žádný tradiční čajový obřad, jež by nás směroval do hlubin bohaté historie Siamu, oplýval kouzlem a tajemnem. Tu a tam se lze setkat s tradičními hliněnými čajovými konvicemi zajímavě zdobenými kovem, jež mají určitě původ v dávné siamské či khmérské minulosti. V luxusních hotelech potkáme nabídku „odpoledního čaje“ jako pozůstatek přítomnosti Angličanů (podávaným spolu s exotickými zákusky a ovocem na speciálně esteticky přizpůsobených místech)... Abychom se setkali s přípravou a pitím čaje „po čínsku“, tj. metodou Gong Fu, musíme navštívit čínskou čtvrť v Bangkoku a mít štěstí při hledání čajového krámku nabízejícího různé čaje a nádobí... Pokud na tento způsob pití nenarazíme zde (kde žije jedna z početnějších skupin Číňanů), musíme se vydat nikoliv na jižní slunné pláže (kam jezdí většina turistů...), ale zhruba 1300 km severněji do mnohem drsnější oblasti. Na pomezí hranice Thajska, Myanmaru (Barmy) a Laosu, do tzv. „Zlatého trojúhelníku“. Právě zde začala moderní historie produkce thajského čaje a jeho pití před cca padesáti lety, úzce svázaná s nechvalně proslulou produkcí opia. Je to historie krátká a relativně přímočará, avšak zajímavá a... s dobrými vyhlídkami.

Po vítězství komunistů v Číně v listopadu roku 1949 uprchla velká skupina vojáků Kuomintangu (i s rodinami) z posledních obranných pozic v jižní Číně do sousedního Laosu a Barmy. Zde hledali záchranu a útočiště (podobně jako ostatní na Taiwanu). Natrvalo se jim podařilo zakotvit až v roce 1960 v severním Thajsku, kde jim byl poskytnut azyl a půda. Číňané rozvinuli tradiční pěstování opiového máku a později využili své know-how v pěstování a zpracování čaje. Díky přímým kontaktům na Taiwan mohli importovat potřebnou technologii, čajovníky a úspěšně zavést čajovou produkci. Tato činnost byla později velkoryse podpořena thajskou královskou rodinou v řadě programů podporujících zemědělskou malovýrobu. Například současný nejznámější program OTOP (jeden okres = jeden zemědělský produkt) podporuje přímo produkci čaje jako efektivní náhradu pěstování opiového máku.

V horách severního Thajska se pěstují indočínské a assámské klony čajovníků, produkují zelené, polozelené i černé/červené čaje a praktikuje příprava metodou Gong Fu. Čaje se připravují a s velkou pečlivostí. Používá se tradičních čínských propriet (čajové moře, menší konvička, slévací džbánek, šálky, úzká čichátka čínské nebo taiwanské provenience apod.). Vše především po pobavení a obchod s turisty (převážně taiwanskými).

Napříč Thajskem se pije několik velmi oblíbených nápojů postavených na černém čaji. Nejznámějším je tzv. „Ledový čaj“ a veliké oblibě se též těší „Bubble Tea“, jehož domovinou je Taiwan, kde byl vynalezen v roce 1988. Ortodoxní čajový znalec by je zřejmě k čaji ani nezařadil. Ledový čaj (Cha Yen) je směsí velmi silného černého (obvykle assámského) čaje, jež se luhuje v horké vodě nebo dokonce několikrát vaří aby byl výluh co nejsilnější, ledu (nebo ledové tříště), žlutého potravinářského barviva, cukru, „salka“ a kondenzovaného neslazeného mléka. Příprava je jednoduchá. Do vysoké sklenice (v Thajsku běžně do sáčku s uchy) nasypeme led až téměř po okraj. V další nádobě smícháme silný výluh čaje s barvivem a cukrem, „salkem“. Nalijeme na led a dolijeme neslazeným kondenzovaným mlékem. Variantně lze na led lít pouze čistý obarvený, oslazený čaj, pak opatrně salko a zahuštěné mléko přidávat až závěrem tak aby zůstaly všechny tekutiny co nejméně smíchány (což hezky vypadá). Do sklenice se vloží brčko k pití... Alternativně se připravuje nápoj bez mléka se šťávou z limetek (Cha Manao). Bubble Tea je směsí výluhu černého čaje, ledové tříště, „salka“, cukru, kondenzovaného neslazeného mléka a vařených tapiokových kuliček. Případně se místo mléka používají ovocné šťávy. Příprava je snadnější než u ledového čaje. Všechny suroviny se smíchají a k pití se použije speciální „tlusté“ brčko. To proto, aby se tapiokové kuličky mohly brčkem snadno z nápoje „odsávat“ při jeho pití..., což je zajímavé a celá konzumace nápoje je tak neobyčejně zábavná.
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Thajsko 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT