NAVRCHOLU.cz
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Vietnam 1

Vietnam (část 1)

Na českém trhu se již více jak dvacet let setkáváme s různými vietnamskými čaji. V čajovnách lze běžně obdržet vágně označený „vietnamský čaj“ a u prodejců asijského zboží pak sehnat čaje originálně balené a dokonce i syrové čajové lístky.

Pití čaje ve Vietnamu má, podobně jako v Číně, silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci manufakturu, nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle. Údajně by se žádné důležité záležitosti neměly projednávat bez předchozího sdílení šálku čaje. Čaj se obětuje předkům a kupuje jako dárek. Čaj je nezbytnou součástí svatebního obřadu, hostiny a svátků. Je to k nevíře, ale čaj se dokonce mnohdy pije i tehdy, když se pije pivo…

Názory, že čaj byl ve Vietnamu pěstován dříve, než doputoval do Číny jsou postaveny na existenci velmi starých divoce rostoucích keřích (spíš stromů) mající obvod kmene kolem tří metrů a 18 m výšku. Pití čaje, povýšené na umění, bylo provozováno během vlády dynastie Nguyen v císařském hlavním městě Hue. Používal se menší čajový stolek přistavený ke zdi a přístupný tedy pouze ze tří stran. Čajové nádobí se volilo podle počasí a roční doby. Oblíbeny byly šálky se zakulaceným dnem, jež se při servírování kolébaly a symbolizovaly tak údajně nezlomnou vůli národa přežít v dobách slávy i úpadku. I přes starobylost vietnamské čajové kultury a tisíciletého čínského vlivu nemá Vietnam formální čajový obřad, který známe z Číny či Japonska.

Voda se většinou vaří v plechových konvích (nejvíce na plynu) a „skladuje“ v termosce. Vietnam trpí velkým nedostatkem elektrické energie, přesto jsou hojně používány speciální „rychlovarky“ vypadající spíš jako velké termosky, které dokáží vodu ohřát a udržovat neustále horkou, připravenou k zalití čaje. Čaj se luhuje v malých konvičkách (do poloviny zaplněných čajovými lístky) a nalévá do miniaturních šálků. Do konvičky se průběžně dolévá horká voda. Vzniká tak mnoho silných nálevů. Pěkně provedenou přípravou čaje nás může překvapit návštěva čajového producenta, specializovaného obchodu či výstavy. Zde se lze setkat nejen s netypickou přípravou taiwanskou nebo čínskou (metodou Gong Fu či pomocí Čcha wanu – zakrytého šálku), ale i s tradiční jednoduchou přípravou vietnamskou, kdy se nepoužívají čichací šálky či slévací konvička, ale pouze jedna konev na ohřátí vody, druhá na přípravu čaje a šálky na pití různých velikostí. Ojediněle se lze setkat s přípravou ve velmi zdobených čajových soupravách vyřezávaných z mramoru, které jsou však určeny spíš k okrase něž používání. Každodennímu životu a starostem je nejbližší pití čaje z šálku čajového servisu či skleničky, použití hliníkové konvice nebo zcela obyčejné porcelánové konvičky. Pro cizince je značným překvapením, že si musí sklínku či šálek (před vlastním pitím) čajem nejprve opláchnout (tj. podle svého uvážení méně či více dobře umýt).

Vietnamci pijí především čaje čerstvé, čisté zelené. Oblíbeny jsou zelené čaje ovoněné jasmínem a zvláštní vůní posvátných lotosových květů. Zejména lotosové čaje jsou známy zvláštní výrobou, kdy se čaj (přes noc) aromatizoval vkládáním do rozvitých lotosových květů a připravoval z vody pocházející ze sběru ranní rosy. Vietnamci ojediněle konzumují čaje Pu-Erh, které se produkují pouze lokálně (jsou mnohdy velmi odlišné od čínských originálů) a téměř nepijí čaje černé. Přesněji řečeno, Vietnamci černým čajem doslova pohrdají. Výjimku tvoří čaj balený do nálevových sáčků a žlutých krabic značky Lipton. Ačkoliv je uvnitř černý čaj vietnamský, je jeho konzumace považována (zřejmě díky světoznámé čajové značce) za vytříbenost vkusu a znak zámožnosti.

Zajímavou přípravou je zhotovení nálevu přímo z čerstvých listů čajovníku, který se občas prodává na tržištích nebo si jej zájemce opatří přímo na čajové plantáži. Pro tento způsob přípravy se používají jak mladé, tak starší (větší a tmavě zelené) listy. Čaj se vloží do konvice a nechá povařit nebo luhuje horkou vodou v termosce, dokud se nedopije. Takto připravený nálev má světlou nažloutlou barvu, zvláštní „českou“ chuť připomínající na ohni pečené brambory a po vydatném luhování i značnou sílu. V některých oblastech je velmi populární artyčokový čaj, jež poskytuje velmi zajímavý, voňavý a čaji zcela podobný žlutooranžový nálev.
právě se nacházíte na stránce: index - čajová školka - Vietnam 1
DOBRÉ ČAJE
pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®

 

GLOSÁŘ

zpět do glosáře

Je, bylo a bude (novinky)
Všechna práva vyhrazena © DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví ®, založeno 2005, webdesign DOBRÉ ČAJE 2011
Poslední aktualizace 1.1.2011

MĚJTE STÁLOU STOPROCENTNÍ KONTROLU NAD STRESEM***ZBAVTE SE NAPĚTÍ***ZÍSKEJTE VÍCE ENERGIE***ZVYŠTE SVOU VYTRVALOST***VYTVOŘTE SI POHODU, KLID A PROŽIJTE SPOUSTU INSPIRATIVNÍCH CHVIL***POSILUJTE TRVALE SVOU IMUNITU I ODOLNOST***VĚDOMĚ PRACUJTE NA PREVENCI NEJHORŠÍCH CHOROB, KTERÉ VÁS MOHOU ZASKOČIT (RAKOVINA, MRTVICE, INFARKT MYOKARDU)***POZITIVNĚ OVLIVŇUJTE FUNGOVÁNÍ CELÉHO SVÉHO TĚLA***ZLEPŠETE SI CELKOVÉ ZDRAVÍ***PRODLUŽTE SI ŽIVOT